– Turas om att köra om ni är flera i bilen som har körkort, säger Heléne Lilja, chef kommunikation och samhälle Riksförbundet M Sverige, och berättar vad vi mer bör tänka på under långkörning på vinterväglag.
Under förutsättning att resor går att genomföra i vinter kan det vara bra att ha i åtanke att det alltid brukar vara mest trafik och flest olyckor ett par dagar före julafton i samband med att barnens jullov börjar. Den 2 januari är också en olycksdrabbad dag visar statistiken.
– Antalet olyckor ökar under helgerna och det beror inte bara på att många färdas på vägarna, utan också på att en stor del av trafiken koncentreras till vägar med bristande standard, säger Heléne Lilja, chef kommunikation och samhälle, Riksförbundet M Sverige till Trygghet & Trafik.
– På vintern är olycksrisken större på de populära vägarna upp till fjällen, i synnerhet när det är halt och besvärligt väglag. Mötesseparerade vägsträckor minskar risken för de allvarligaste olyckorna med 80 procent, framhåller Heléne Lilja.
– Bra vägräcken förhindrar inte bara mötesolyckor, utan också många allvarliga singelolyckor med bil. Håll alltid hastighetsgränserna och avståndet till andra fordon. Tänk på att anpassa hastigheten till väglaget.
– För att resan ska bli trivsam och säker, tänk på att vara utvilad när duska köra och var ute i god tid. Det är alltid bra att ha med en laddad mobiltelefon om olyckan är framme, men håll aldrig i mobilen när du kör. Använd reflexväst om du behöver lämna fordonet.