Vad är en säker bil, och vad ska du undersöka för att undvika dyra försäkringskostnader i framtiden? Vi delar med oss av 4 knep som du kan använda när du utvärderar din bils säkerhet, eller den bil du planerar att köpa.
Vad är en säker bil?
En säker bil ska hålla dig säker på vägarna och förhindrar att du hamnar i olyckor, samtidigt som den skyddar dig om olyckan är framme. Att köra en bil som inte uppfyller kraven för vad som är en säker bil kan bli en dyr affär när man står inför kostnaderna för självrisken på bilförsäkringen. Därför är det viktigt att undersöka bilens säkerhet, både innan köp och därefter med jämna mellanrun.
Kontrollera säkerheten på bilen
1. Kontrollera bromsarna
Kontrollera att bromsarna på bilen är bra och fungerar som de ska. Ett problem som finns bland modernare bilar idag är att det ibland inte märks vid vanlig körning om bromsarna är delvis defekta. Att köra slut på bromsarna istället för att reparera dem direkt kan bli en stor skillnad i pris. Kontrollera därför alltid:
- Om bilen svajar fram och tillbaka vid vanliga inbromsningar
- Om bromsarna orsakar oljud när du svänger
- Om bromsarna inte tar ordentligt när du bromsar in utan kräver längre bromssträcka än vanligt.
2. Säkerställ skicket på vindrutan
Skicket på vindrutan kan bli direkt avgörande för hur säker bilen är att köra ute på vägarna. Var uppmärksam på hur din sikt ser ut från förarsätet på både fram och bakrutan och var extra uppmärksam på stenskott och slitage.
Stenskott - Om din ruta har råkat ut för ett stenskott kan det vara fortsatt bra sikt så länge stenskotten inte övergår i större sprickor. Långa sprickor i vindrutan kan störa din sikt och utgöra en trafikfara. Utifrån ett ekonomiskt perspektiv är det både enklare och billigare att åtgärda ett stenskott, eftersom en ruta med enbart stenskott kan lagas medan en ruta med sprickor behöver bytas ut helt.
Sliten vindruta - En sliten ruta kan dels försämra sikten för dig som förare, men också bli direkt livsfarligt när du befinner dig i trafiken. Detta märks särskilt tydligt när till solen lyser in, då kan sikten försämras radikalt.
Tips! Vill du slippa hela självrisken om du måste byta ut vindrutan? Låt oss betala den istället - läs mer om vår tilläggsförsäkring Självriskförsäkring Bil Total.
3. Har bilen insynsskydd?
För att minimera risken för att få inbrott i bilen och få bilen förstörd i inbrottsförsöket så kan insynsskydd vara en god idé. Kontrollera bilens befintliga insynsskydd och vad du eventuellt kan göra för att förbättra det. Två saker som du kan göra för att minska risken för inbrott:
- Ha tonade rutor på rutorna baktill och bakluckan för att minimera insynen.
- Installera insynsskydd till bagaget som du kan dra för om du lämnar något i bagaget.
4. Har bilen ett antisladdsystem?
Dubbelkolla om bilen har ett antisladdsystem. Studier visar nämligen att antisladdsystem halverar risken för olyckor när det är halt väglag. Du kan med andra ord känna dig mer säker i bilen med ett antisladdsystem eftersom de automatiskt kommer aktiveras och stabilisera bilen eller “stryper” motorn när det är halt eller om bilen börjar sladda.
Reducera självrisken med Självriskförsäkring Bil Total
Alla ovanstående scenarier kan i värsta fall mynna ut i olyckor som kommer kräva att du måste använda din bilförsäkring. När du tar hjälp från bilförsäkringen kan självrisken svida rejält, vilket kan leda till att du kör runt med en osäker bil alltför länge. Med vår försäkring Självriskförsäkring Bil Total behöver du inte oroa dig för dyra självrisker, istället hjälper vi dig och betalar din självrisk med upp till 20 000 kr.